Close to nature in Nacka

Utopia Arkitekter have been selected for a parallel commission for Tobin Properties' next project in Tollare, Nacka. The project consists of four beautiful apartment buildings on a property with stunning views across the water. Over 90 apartments will range in sizes from small studios up to 4-bedrooms. Construction is underway.

Municipality Nacka
Location Tollare
Client Tobin Properties
Type Bostäder
Year 2016
Vyn
The design and materials of the buildings make for an intriguing encounter between home and nature.

Materials

Tollare_material
The buildings have facades of slate, bays of copper and glazed conservatories. Balconies of concrete with glass rails and a beautiful stone plinth.

The facade will be of slate, a stone that gives a building life and warmth. A genuine material helps connect the buildings to nature. Slate is also a fairly affordable material, less expensive than render, for instance. Another advantage with slate is that it is an exposed facade material that ages beautifully. It also lays a good foundation for creating an original and appealing identity, as recent years have not seen the production of many stone buildings.

Situation plan

Sitplan_tollare
The project consists of four buildings of four to six storeys.

The proposal includes four buildings with varying sizes and placement. We have chosen to give all buildings a common character that ties them together and creates a clear identity for the area. It gives the sense of a unifying entity around the Trapp-parken park.

We see several advantages with developing unique characters for all four buildings in the area. Along with such features as balconies and bays, the choice of material gives the four buildings an architectural twist that sets a character on the area's profile and identity as a whole. This is a fundamental factor not only in the attractiveness of the individual homes, but also with regards to opportunities of successfully marketing and selling both the area and the apartments.

Views

Diagram_utblickar
Our fundamental concept is to maximise views and contact with the sea from the apartments. The units are constructed based on lines of sight and outlooks.

Our proposal includes generous units with flexible floor plans, good natural light and optimised views of the water. The large, furnishable balconies, bays and conservatories give an extra dimension to the habitat and an increased sense of proximity to the surrounding forests and the sea. All apartments, balconies and bays have aspects in at least three directions.

The apartments

The main objective with the apartments is to maximise views and contact with the water. The units are constructed based on lines of sight and outlooks.

We have designed the units with a nod to the classic turn of the century apartment with clearly divided private and social areas. This gives them space for both privacy and socialising. We have minimised corridors and other transports, and instead given the apartments a number of clearly defined rooms that can flexibly be used for various functions like dining room, study, guest room or library, thanks to interchangeable walls. These clear spaces provide excellent furnishability.

The homes are perceived as extra spacious and generous due to floor plans that allow "circular movement" and accessibility to rooms from different directions, which adds to home quality.

All apartments on the ground floor have private patios in place of the balconies on the above levels. The top floor apartments also have private roof terraces with views in three directions.

Our proposal also includes two communal roof terraces for the residents, located on level seven in Building C and level nine in Building D, where they do not disturb the private balconies.