I bakgrunden

Hallonporten

Pressmeddelande: Tyresö och Utopia samarbetar i ny projektmodell

Tyresö kommun väljer Utopia Arkitekter som partner för att pröva en ny projektmodell i ett projekt med bostadsrätter, hyresrätter och en förskola i den nya stadsdelen Wättinge. Projektet blir det första där kommunen markanvisar till ett arkitektkontor. Möjliga byggaktörer kommer sedan att utvärderas och väljas ut av kommunen och Utopia gemensamt.

Utopia Arkitekter har tilldelats en markanvisning för projektet som omfattar totalt cirka 1,5 hektar. Kommunen och Utopia sätter nu tillsammans ramarna för projektet och kommer under sommaren att bjuda in byggherrar att lämna intresseanmälningar. I september intervjuas ett urval byggaktörer för att ha ett val klart i oktober och sedan drar planarbetet igång med målsättningen om byggstart Q1 2021.

– Vi ska jobba tillsammans från början, kommun, arkitekt och byggaktör. Vi vill vara likvärdiga parter i ett tajt och transparent samarbete. I perioder kommer vi att arbeta tillsammans på ett gemensamt projektkontor och med en närhet till beslutande nivåer hos alla parter, för att minimera riskerna för missförstånd, felbeslut och omtag, säger Heléne Hjerdin, planchef på Tyresö kommun.

Tyresö jobbar sedan länge med en integrerad samhällsbyggnadsprocess, där plan och genomförande går hand i hand. Nu vill man ta nästa steg och ser projektet med Utopia Arkitekter som ett sätt som att förädla sitt befintliga arbetssätt för att nå en högre kvalitet på slutresultatet.

– Vi har haft väldigt intressanta diskussioner med Tyresö under våren. Här finns en stor öppenhet för nytänkande som gjort att vi nu har landat i en tydlig idé om hur vi ska jobba tillsammans för att nå längre när det gäller process, kvalitet och värdeskapande. Nyckeln är som alltid en tydlig gemensam målbild och ett närmare och mer öppet samarbete mellan alla projektets parter, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Projektutveckling.
Wättinge ska bli en helt ny stadsdel som ligger nära Tyresö centrum och har direkt anknytning till ett utvecklat grönstråk och flera naturreservat inom gångavstånd. Projektet ska bidra till att skapa nya framsidor och binda samman Tyresös storskaliga 60-talsbebyggelse med omgivande områden och naturen, där förskolan blir den arkitektoniska pärlan i området.

– Projektet blir ett av de första i Wättingebacken och vi vill sätta rätt karaktär och nivå från början. Valet föll på Utopia Arkitekter som vi ser står för både för mycket god gestaltningsförmåga och som också har visat på intressanta idéer om hur vi tillsammans kan lyfta våra processer, säger Heléne Hjerdin.

En projektpresentation finns på kommunens webbplats www.tyreso.se/byggawattinge. Mer information om projektet kommer att ges under Tyresö och Utopias seminarium i Almedalen den 2 juli. Byggaktörer kan lämna sin intresseanmälan senast den 31 augusti.

För mer information, vänligen kontakta:

Jesper Lövkvist, pressansvarig på Utopia Arkitekter, 070 - 769 97 46, jesper@utopia.se

Heléne Hjerdin, planchef på Tyresö kommun, 08-57829507, helene.hjerdin@tyreso.se