I bakgrunden

Hallonporten

100-tals nya studentlägenheter från Utopia till KTH Campus!

Utopia Arkitekter har i konkurrens med tre andra arkitektkontor vunnit Akademiska Hus tävling för 230 nya studentbostäder vid Teknikringen på KTH Campus. Uppdraget innebär att Utopia Arkitekter nu står bakom sammanlagt drygt 330 av de planerade cirka 630 nya studentlägenheter på tekniska högskolans campusområde. Byggandet av de första dryga hundra lägenheterna på Drottning Kristinas väg, som är ett samarbete med ByggVesta, pågår sedan i december förra året.

Studentbostäder på Drottning Kristinas väg. Vy från gårdssidan.

Så här skrev bedömningsgruppen på Akademiska Hus i sin utvärdering av vårt tävlingsbidrag:

”Utopias förslag visar välstuderade lägenheter med stora boendekvaliteter trots små mått och yteffektivitet. Dubbletterna som efterfrågas i förfrågningsunderlaget är utformade som små treor med ett ljust kök/vistelserum och två likstora sovrum vilket ger stora kvaliteter och flexibilitet i användandet. Boendekvaliteter som rejäl köksinredning och förvaring är väl genomtänkt. Lägenheterna går att använda både som kompislägenhet och för ett forskarpar med barn.

Förslaget innehåller många upprepningar av trapphus, kök, badrum mm vilket ger samordningsvinster och effektivitet i produktionsledet.
Förslaget har en god grundstruktur som kan utvecklas till ett riktigt fint projekt! En enkel och ärlig arkitektur som står sig väl tillsammans med övriga byggnader på KTH Campus.”

Studentbostäder på Drottning Kristinas väg.

– Att bygga betydligt fler och bättre studentbostäder är en hjärtefråga för oss på Utopia. Vi har ända sedan vi startade kontoret jobbar med en lång rad projekt för studentlägenheter och är väldigt glada för att byggandet nu börjar ta fart på riktigt i Stockholm. Att få bidra med fler fina projekt på KTH Campus är verkligen ett hedersuppdrag, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Akademiska Hus 230 studentbostäderna vid Teknikringen är en del i den storsatsning man berättade om tidigare i veckan. Företaget investerar nu drygt 400 miljoner kronor för att i egen regi bygga och äga cirka 230 studentlägenheter vid Teknikringen på KTH Campus i Stockholm. Lägenheterna ska ge bostäder till över 400 studenter.

Studentbostäder för Akademiska hus vid Teknikringen.

Läs mer om projektet vid Teknikringen här och projektet på Drottning Kristinas väg här.